L’Estupidesa de Cristiano

Articles - No Comments

Estarem d’acord que la Champions és el torneig amb més glamur del futbol europeu i potser mundial, i dels que cada any fa més il·lusió de guanyar. I, per tant, un dels objectius de cada temporada és acabar jugant la final a la ciutat on toqui. El Barça, aquest any, no ho ha aconseguit, però ha guanyat els altres dos grans títols que ha disputat: la Lliga i la Copa. I ve de guanyar-ne tres la temporada passada: un doblet i un triplet en dos anys. Té molt de mèrit, molt més que guanyar només la Champions en dos anys. En això, crec que també estarem d’acord.

Però a Madrid estan tan disposats a negar l’evidència, a mirar-se el melic i a no veure-hi més enllà del seu ego, que a vegades es passen de frenada. I aquesta setmana li ha tocat a Cristiano Ronaldo, que ha dit una de les frases més estúpides que existeixen en el món de les frases estúpides: “Guanyar la Champions és millor que un doblet… o un triplet!” Aquest és el nivell.

Quan vols treure mèrit al rival al cost que sigui pots acabar dient aquesta animalada. Però és la seva tònica habitual. Quan Mourinho va guanyar la Copa del Rei al Barça imparable de Guardiola, el president blanc, Florentino Pérez, va dir que “ha sigut la millor final de Copa de la història”. Era l’any 2011 i el Madrid havia guanyat a la pròrroga amb un gol de Cristiano a Pinto. El Barça va acabar guanyant la Lliga i la Champions, però per a ells aquell any el que comptava era la Copa del Rei.

Hem de ser justos i honestos. Evidentment que des d’un punt de vista blaugrana és molt lícit tenir una mica d’enveja de veure el que passi a Milà. Però no caiguem en el parany. La feina del Barça és la mateixa guanyi qui guanyi la Champions. Obtenir 5 dels últims 6 grans títols és un bagatge espectacular. I no traurà ni una centèsima part del mèrit que tenen els resultats del Barça d’aquesta temporada, de l’anterior i de l’última dècada. I el barcelonisme ha d’estar per sobre d’aquestes provocacions sense sentit que arriben a dir que una Champions val més que un doblet o un triplet. Perquè per molt que repeteixin una mentida cent i mil vegades no s’ha de convertir en realitat.

Ara, més enllà de tot això, posats a escollir, millor que el Reial Madrid no guanyi la Copa d’Europa. Bàsicament perquè així sumaria la seva segona temporada consecutiva en blanc i arribarien els dubtes i la crisi. Però si la guanyen, tampoc passa res. La golejada de títols d’aquest segle és tan gran que la undécima no hauria de robar ni un sol instant de felicitat al culer.

Article publicat al Diari Ara el 28-05-2016